CONSULTANTA:
      SSM - SU - RSVTI
      E–mail: office_consult@rdslink.ro

            Motto:
           "O viata nu valoreaza nimic,
           Nimic nu valoreaza cât o viata"
                                         Andre Malraux



pace


Protecţia muncii - Generalităţi

      Omul este o persoană deosebită deoarece mânată de o forţă, care poate fi explicată, în parte, este într-o continuă mişcare, schimbare, dezvoltare, trăind într-o lume schimbătoare. În acest proces  îşi caută partener formând grupuri, clădind o SOCIETATE în jurul său. Construieşte TECHOSFERA în care încearcă să producă bunurile sale necesare, iar împreună cu toate acestea încearcă să modeleze, să se folosească, în mod util, de NATURĂ.

       Din punct de vedere filozofic, MUNCA, nu este altceva decât o activitatea umană cu ţelul de a creea bunuri în interesul societăţii.

       Prin această definiţie munca poate fi împărţită în două categorii bine definite: în forţa de muncă şi mijlocul de muncă.

      Pe de-o parte forţa de muncă este însuşi omul, iar pe altă parte sunt: obiectele, uneltele, maşinile, lucrurile pe care omul le-a descoperit şi creeat cu scopul de a fabrica produsele imaginate.

            Mijlocul de muncă este materia, care de-a lungul procesului de muncă se transformă în produsul imaginat de om.     

         “Protecţia muncii reprezintă produsul tuturor activităţilor legale, de direcţionare, de organizare, care nu afectează sănătatea şi asigură buna 
desfăşurare a procesului muncii.

 

Scurt istoric al protecţiei muncii       

        Peter Drucker (economist): „Scopul primordial al unei afaceri este supravieţuirea, iar motoul economic al unei firme este prevenirea pierderilor şi nu atingerea unui beneficiu cât mai mare.”

        Hammurabi- legea 229 (i.e. aproximativ în 3000, Babilon): „Dacă meşterul zidar construieşte o casă şi aceasta nu este solidă, dărâmându-se peste stăpânul casei, ucigându-l, atunci acest meşter zidar să fie ucis.”

Germania (sec. XVIII): lege privind despăgubirea muncitorilor.

Anglia:

  • Legea producătorului (1802): a creeat norme privind modul şi timpul de lucru
  • Legea materialelor explozibile (1875)
  • Legea protecţiei securităţii şi sănătăţii (1974)

 America de Nord:

  • Legea privind despăgubirea muncitorilor din Ontario (1915)

 Uniunea Europeană

  • Directivă pentru reglementarea securităţii (anii 1980). Dintre toate cea mai importantă aste aşa numita directivă numărul 96/82 Seveso II, privind regulile legate de accidentele grave cauzate de materialele periculoase.

O îndrumare conştiincioasă a protecţiei muncii la nivel de inteprindere

Inteprinderea a asigurat, asigură sau poate asigura prin activităţile sale protecţia muncii.

Este o formă care direcţiunea poate conduce o inteprindere, care prin activitatea şi prin produsul realizat să nu atenteze la sănătatea oamenilor. 

 Managementul protecţiei muncii

       Managementul protecţiei muncii ajută inteprinderile prin punerea sistematică a întrebărilor legate de protecţia muncii, şi care să devină parte de zi cu zi în strategia de afaceri şi activitate.
      Managementul protecţiei muncii: managementul general al inteprinderii (incluzând şi proiectarea) cu privire la aspectele pe care le creează, fac, îndeplinesc, introduc şi reînoiesc continuu politica şi strategia protecţiei muncii.

 

Elementele managementului conştiincios al protecţiei muncii

Elementele, care pot juca un rol important, în activitatea legată de protecţia muncii, incendiu şi sănătate a unei inteprinderi, în politica şi înbunătăţirea activităţilor sunt:

  • Mărturia unei persoane exterioare în aplicarea sistemului de îndrumare a protecţiei siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă (PSSM sau MEBIR);
  • Instruirea, stimularea muncitorilor pentru o atitudine care să le protejeze sănătatea;
  • Reformarea sistemelor legate de transport şi logistică;
  • Folosirea unor materiale, produse mai puţin nocive;
  • Raporturi legate de protecţia muncii.
pace
Director web Cont Cylex Silver